Free Heri Heri For All: de zussen Kip delen op 1 juli 20.000 keer heri heri uit in Nederland

Door samen heri heri te eten herdenken we het slavernijverleden.

free heri heri for all 20000 gratis heri heri gerechten verspreid over 8 provincies op 1 juli
Free Heri Heri For All/KIP Republic

Het is bijna Keti Koti! Op 1 juli vieren we dat Nederland in 1863 de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti betekent letterlijk 'ketenen gebroken'. Hoewel het in Nederland helaas nog geen nationale feestdag is, vieren we 1 juli wel steeds uitbundiger. De zussen Ayra en Ira Kip helpen hierbij een handje. Met een mooi initiatief, Free Heri Heri For All, delen ze op 1 juli gratis heri heri uit in acht provincies in Nederland. Eten verbindt, daar zijn de zussen van overtuigd. Door dit van oorsprong 'slavengerecht' samen te eten en te weten wat je eet, wordt deze belangrijke dag in de Nederlandse geschiedenis niet vergeten.

Keti Koti 2022: dit vieren en herdenken we op 1 juli >

Free Heri Heri For All

In 2020 begonnen de gezusters Kip met het uitdelen van 4.000 gerechten, maar op 1 juli aanstaande delen ze maar liefst 20.000 keer heri heri uit met hun actie Free Heri Heri For All. Door heel Nederland. Mét de steun van meer dan 50 organisaties. De zussen van KIP Republic hebben er hun missie van gemaakt om mensen, ongeacht geloof, afkomst of kleur, met elkaar te verbinden. Hoe kan dat nou beter dan met kunst, cultuur én... eten? En in het bijzonder heri heri, een gerecht dat een belangrijke rol heeft gehad in de slavernij. Initiatiefnemer Ayra Kip over de actie: 'Voor ons laat de uitbreiding van Free Heri Heri For All zien dat mensen in het hele land deze dag belangrijk vinden en dat het herhaalde narratief over desinteresse totaal niet aansluit bij de behoefte van de samenleving. Nederland is er meer dan ooit klaar voor om zich bewust te worden van deze gezamenlijke geschiedenis of zich hiermee te verzoenen.'

heri heri gerecht slavernijverleden 1 juli keti koti
Heri heri
Free Heri Heri For All

Wat is heri heri?

Maar wat is heri heri eigenlijk? 'Heri heri' kun je vertalen als 'geheel'. Hoogstwaarschijnlijk staat het voor 'eenpansgerecht'. Het gerecht heeft een bijzondere rol gehad in het slavernijverleden. Het is namelijk het gerecht dat door slaven op de plantage werd gegeten. Een energierijk gerecht, dat een bodem moest leggen voor een veel te lange dag doorploeteren. Het is gemaakt van de restjes van het plantsoen en bestaat uit bakkeljauw (gezouten vis), bakbanaan, cassave en soms zoete aardappel. Maar tegenwoordig wordt er ook vaak ei en groenten bij geserveerd. Het is vandaag de dag een ware delicatesse, die vooral bij feestelijkheden wordt geserveerd.

Feestelijk gerecht

Misschien denk je: daar is toch weinig feestelijks aan? Inderdaad, de reden dat dit gerecht is ontstaan is niet zo feestelijk. Maar tegenwoordig is het eten van heri heri een manier geworden om het slavernijverleden te herdenken en de afschaffing te vieren. Zodat dit belangrijke moment in de geschiedenis niet wordt vergeten. Voor het mooie initiatief van de zussen Kip, stak chef Joris Bijdendijk het gerecht zelfs in een extra kleurijk jasje. En op 1 juli zullen veel chefs in Nederland hun handen uit de mouwen steken om 20.000 mensen van heri heri te voorzien.

Waar kun je heri heri komen eten?

Wil je graag samen de afschaffing van de slavernij vieren en het gerecht proberen? Haal dan heri heri af op een van deze Free Heri Heri For All-locaties in Nederland.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Eten en drinken