Overweeg je hyaluronzuur fillers? Lees dan eerst dit advies van een cosmetisch arts

Van de voor- en nadelen tot de kosten en alternatieven, Harper's Bazaar beantwoordt al je vragen over hyaluronzuur fillers.

facial filler behandeling
gilaxiaGetty Images

Hyaluronzuur fillers – je kunt er haast niet omheen in de wereld van de cosmetische geneeskunde. Of je ze nou in je lippen wilt, onder de ogen of op je kaaklijn, goede voorbereiding is essentieel voor een veilige ervaring. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van een hyaluronzuur filler? Hoe vind je de beste hyaluronzuur fillers op de markt? En welke potentiële gevaren kleven er eigenlijk aan hyaluronzuur fillers? Harper’s Bazaar vroeg een cosmetisch arts KNMG het hemd van het lijf en zette de belangrijkste facts over hyaluronzuur fillers op een rij, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van Harper's Bazaar hebben we absoluut niet het streven om het nemen van hyaluronzuur fillers te stimuleren.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


Gebruik hyaluronzuur filler

‘Je kunt fillers gebruiken om volume in het gezicht te herstellen wat door ouderdom verloren is gegaan,’ vertelt cosmetisch arts KNMG Jeannette Hessels van Bey by Bergman Clinics. ‘Ook kunnen fillers contouren verbeteren en oppervlakkige lijntjes verzachten.’ Het materiaal dat het vaakst wordt gebruikt om dit te bewerkstelligen is hyaluronzuur. En dat heeft een goede reden.

Voordelen van hyaluronzuur fillers

‘Een belangrijk voordeel is dat je hyaluronzuur fillers kunt oplossen als er iets misgaat,’ legt Hessels uit. ‘Bij andere fillers is dat lastiger.’ Een ander voordeel is dat het hyaluronzuur in de fillers erg lijkt op je lichaamseigen hyaluronzuur. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld een allergische reactie op de filler heel klein.

Nadelen van hyaluronzuur fillers

Eén van de nadelen van hyaluronzuur fillers is dat ze op een gegeven moment uitwerken. ‘Dit varieert meestal tussen de zes maanden tot anderhalf à twee jaar,’ vertelt Hessels. Permanente fillers hadden dit nadeel niet, maar gingen wel gepaard met een hoger risico op complicaties en een teleurstellend lange termijn resultaat. Hierdoor zijn de permanente varianten ook verboden op de Nederlandse markt.

Behandelregio's hyaluronzuur fillers

Hyaluronzuur fillers kunnen voor ontzettend veel beautyproblemen worden ingezet. Zo kunnen ze onder de ogen, in de kin, in de lippen en in de kaaklijk gespoten worden. Het is zelfs mogelijk om met een combinatie van fillers een ‘liquid facelift’ te krijgen. Wil je hier meer over weten, lees dan ook onze artikelen over traangoot fillers, kin fillers, kaaklijn fillers, lip fillers en facelifts.

Hyaluronzuur fillers voor billen en neus

Helaas zijn niet alle gebieden even geschikt voor fillers. Lees bijvoorbeeld in het artikel over neuscorrecties welke ernstige complicaties zich kunnen voordoen bij neus fillers. Verder adviseert Hessels om ook heel terughoudend te zijn met het gebruik van fillers in de billen. ‘Het zijn grote volumes die daar nodig zijn,’ legt ze uit. Dit gaat mogelijk gepaard met een hoger risico op complicaties. Verder geeft gezondheidswebsite Healthline aan dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van zulke hyaluronzuur fillers voor de billen.

Beste hyaluronzuur filler

Er is niet echt één merk hyaluronzuur filler die er met kop en schouders bovenuit steekt. Gelukkig zijn er wel manieren om toch een beetje het kaf van het koren te scheiden ‘Er is heel veel variatie,’ vertelt Hessels. ‘Je hebt hele bekende merken die lang op de markt zijn en waar al honderdduizenden behandelingen mee zijn gedaan. Ook heb je nieuwere en minder bekende merken. Die zijn niet per se slechter, maar vaak doen de bekendere merken wel meer aan onderzoek en de scholing van artsen.’

Verdiep je dan ook altijd in de materialen waarmee jouw arts werkt. Lees bijvoorbeeld onderzoeken die gedaan zijn met het merk, bekijk reviews van anderen en check ook of de filler voldoet aan de EU-veiligheidsrichtlijnen.

Hyaluronzuur fillers kosten

De kosten van hyaluronzuur fillers kunnen variëren van 200 tot 600 euro per mililiter. Toch raadt Hessels het af om je keuze te veel af te laten hangen van de prijs. ‘Mensen gaan heel erg af op de kosten en dat is begrijpelijk, maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste waarnaar je moet kijken. Focus vooral op de kwaliteit van de arts die de filler inspuit.’ Vooral dat bepaalt de kans op complicaties en dat wil je natuurlijk kosten wat kost voorkomen.

Hyaluronzuur filler complicaties

Hyaluronzuur fillers zijn niet van nature gevaarlijk. Toch blijft een injectable behandeling een medische ingreep met een kans op complicaties. ‘Een vrij ernstige complicatie kan ontstaan wanneer de filler in een bloedvat terecht komt,’ legt Hessels uit. ‘Als dat niet op tijd wordt opgelost, dan sterft het gebied achter dat bloedvat af.’

Goede klinieken en foute klinieken

Hoe minimaliseer je dan de kans op zo’n complicatie? Check allereerst dat je behandeld wordt door een cosmetisch arts KNMG. Zo’n arts is namelijk opgeleid om fillers zo veilig mogelijk in te spuiten. ‘Een goed cosmetisch arts KNMG weet hoe je zoveel mogelijk voorkomt dat je in een bloedvat prikt,’ vertelt Hessels. ‘Mocht het toch gebeuren, dan weten ze ook precies hoe je het verhelpt.’

Check ook altijd of je behandelende kliniek 24/7 bereikbaar is. Je wilt namelijk geen weekend moeten overbruggen met een afgesloten bloedvat.

Hyaluronzuur fillers alternatieven

Als je vooral de contouren van het gezicht wilt herstellen, dan zijn er naast hyaluronzuur nog twee belangrijke filler-alternatieven: calcium hydroxyapatiet en polymelkzuur. Deze materialen stimuleren de natuurlijke aanmaak van collageen. Hierdoor vult de filler niet alleen op de korte termijn, maar zorgt het ook voor een boost van je huid op de lange termijn. Helaas zijn deze producten niet geschikt voor bepaalde doelgebieden, waaronder de lippen.

Hyaluronzuur filler zonder naald

Geen fan van naalden? ‘Tegenwoordig is het ook mogelijk om met canules een filler aan te brengen,’ vertelt Hessels. ‘Dit zijn dunne buisjes die je onder de huid brengt. Ze zijn niet scherp, waardoor ze minder invasief en minder pijnlijk zijn.’ Deze techniek is niet hetzelfde als de beruchte hyaluronzuur pen, die de filler met hoge druk de huid induwt. Hessels raadt de hyaluronzuur pen ook ten zeerste af aangezien het meestal niet wordt gebruikt door artsen en vaak gepaard gaat met een hoger complicatierisico.

Wil je liever helemaal niets in je gezicht spuiten, weet dan dat er andere mogelijkheden zijn. ‘Er zijn allerlei technieken die de natuurlijke collageenproductie stimuleren en de huid verstevigen,’ legt Hessels uit. ‘Er zijn laserbehandelingen in alle soorten en maten, je hebt peelings en je hebt high frequency ultrasound therapie.’ Kortom, ook zonder fillers kun je met goede skincare al veel doen voor je uiterlijk.

Et voilà, dat was dan de Harper’s Bazaar hyaluronzuur filler spoedcursus. Laat het even inzinken en neem vooral de tijd voor een weloverwogen keuze. Want of je nou kiest voor hyaluronzuur fillers of toch niet, elke keuze is goed zolang JIJ je er prettig bij voelt.

Dr. Jeannette Hessels is werkzaam als cosmetisch arts KNMG bij Bey by Bergman Clinics.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Gezondheid