De neuscorrectie van Bella Hadid als startschot voor een gesprek over schoonheid

Wie zich eenmaal in het onderwerp verdiept, stuit al snel op filosofische kwesties.

Nog niet zo lang geleden sierde Bella Hadid heel wat headlines; op haar veertiende onderging ze namelijk een neuscorrectie, nu had ze spijt. Ze had het nog amper uitgesproken of menig journalist klom in de pen. Niet zo verwonderlijk, want naast wat sensatie-zucht sneed Bella Hadid hiermee best een gevoelig spanningsveld aan; is het een sterk staaltje zelfbeschikking dat iemand het mes in de neus laat zetten, of is het vooral zorgwekkend dat (met name) een 14-jarige zich hiermee bezighoudt? Het antwoord ligt vast ergens in het midden, en wie zich erin verdiept stuit op interessante invalshoeken.

Ontdek Bella Hadids simpele schoonheidstruc voor een minder puffy face >

De lastige relatie tussen schoonheid en persoonlijk succes

De laatste jaren ligt onze omgang met schoonheid steeds vaker onder de loep, vooral wanneer het de schoonheid van vrouwen betreft. En dat ligt dan weer een stuk gecompliceerder dan het op 't eerste gezicht lijkt, ondervind je zodra je wat constateringen op een rijtje zet. Zo vinden we iemand kennelijk niet zo snel alleen 'mooi om te zien', maar lijken we schoonheid moeiteloos te koppelen aan een identiteit, of bepaalde waarden. Kijk naar sprookjes; de als 'slecht' bestempelde vrouwen zijn lelijk, de lieverds zijn bloedmooi. Of succes, nog zoiets dat we opvallend makkelijk vasthangen aan schoonheid. Zelden een succesvolle zakenvrouw gezien die als tegenhanger ergens onderaan bungelt als 't om schoonheidsidealen gaat. Nee, visualiseer een succesvol persoon en je ziet een strakke kaaklijn, slanke benen en glanzend haar (dé schoonheidsidealen, toch?).

Schoonheidsidealen versus self-care

En oh ja, daar wordt natuurlijk handig op ingespeeld, want zolang we schoonheid lekker blijven koppelen aan persoonlijk succes, of dat nu gaat om carrière, een sterkere ethische moraal of waar de groei dan ook moge liggen, weet de beauty-industrie precies hoe ze ons kunnen overtuigen. Ik trap daar zelf ook nog altijd in (graag zelfs), maar Taffy Brodesser-Akner wist de valkuil mooi te vangen in een verhaal voor The New York Times. Deze journaliste merkte op dat koppen als '10 tips om af te vallen' of 'krijg je eetgedrag onder controle' het al lang niet meer tot de magazine-covers halen. Nee, inmiddels mag je hetzelfde 'gewichtsverlies-wondermiddeltje' slikken om 'de beste versie van jezelf te worden; nog sterker te zijn.' Meestal gevat in een hippe term als self-care.

En natuurlijk, dat maakt afvallen een stuk aantrekkelijker. Net als die oogcrème tegen wallen, de foundation voor die flawless skin of de shampoo voor glanzende lokken; stuk voor stuk sneltreintjes op de route naar succes. En wie wil dat nu niet? Nou, ook een lastige vraag, want bij ongeschreven regels ('wie durft er nu self-care te weigeren') is het lang niet altijd duidelijk of je het oprecht, vanuit jezelf zo plezierig vindt. Bella Hadid had het niet voor niets over een bepaalde 'druk om perfect te zijn.'

Je ziet, duik je de wereld van schoonheid in, valt er een hoop te filosoferen. En blijft de balans tussen zelfontplooiing enerzijds en het gebukt gaan onder schoonheidsidealen anderzijds misschien best een lastige kwestie. Bella Hadid, ondanks dat er niets mis is of was met die neus van je; voor wat 't je waard is, we snappen je wel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder