Wat zijn NFT's en hoe zet je ze in? Een snelcursus door expert Tamara Obradov

Members van Harper's Bazaar Business Club kregen gisteravond een masterclass NFT's: vandaag krijg jij een tip van de sluier.

bezoeker milan fashion week met gucci shirt
Edward Berthelot/Getty Images

Op een prachtige locatie aan de grachten van Amsterdam, Equals, verwelkomden we gisteren ruim 100 Harper's Bazaar Business Club-leden, die een masterclass NFT's volgden door expert Tamara Obradov. Want wat zijn die populaire NFT's nou eigenlijk, en hoe gebruik je ze in de praktijk? Hier vind je antwoord op al je vragen.

MELD JE AAN BIJ DE HARPER’S BAZAAR BUSINESS CLUB

Wat zijn NFT's en hoe zet je ze in?

Hoewel nog lang niet iedereen het wel en wee van de non-fungible tokens kent, pleit Obradov ervoor: NFT's zijn de toekomst, en kunnen een stap naar financiële onafhankelijkheid zijn. Als managing partner bij Tablomonto Ventures kent Obradov alle ins en outs van investeren, en was ze er in Nederland als een van de eersten bij als het op NFT's aankomt. Die kennis wil ze nu met anderen delen: voor haar was de talk dan ook pas een succes, als Business Club-members op het eind het verschil tussen Web3, blockchain en NFT's zouden weten. Drie begrippen, die allen even essentieel zijn om in de wereld van NFT's te duiken. Wat ze betekenen? Dat deel van Obradovs masterclass delen we nu al met je.

nft's business club talk
Daniëlle Siobhán

Web3

Om te weten wat je met NFT's kunt, is een kleine geschiedenisles van het internet volgens Obradov belangrijk. In 1995 ontstond het internet, toen nog Web1. Op deze versie kon enkel worden gelezen: bedrijven stuurden informatie uit, die gebruikers tot zich konden nemen. In 2005 kon je ook zélf op het internet schrijven (denk Hyves, denk blogposts). Dit was de komst van Web2. Zeer recent, ergens in 2021, ontstond een nieuwe versie van het internet: Web3, waarbij alles om ownership draait. Obradov legt dit eigenaarschap uit aan de hand van Facebook: omdat Mark Zuckerberg eigenaar is van dit bedrijf, bepaalt en krijgt hij alles. Ook als jij op zijn deel van het internet iets plaatst, ontvangt hij hier de waarde over. Dit is mogelijk in Web2, maar niet langer in Web3. Hierbij geldt een decentraal systeem, waar iedereen die bijdraagt een stukje eigenaar van is. Hoewel er nu nog weinig gebruik wordt gemaakt van Web3, durft Obradov met zekerheid te zeggen dat we over enkele jaren niet beter weten: Web3 is namelijk vele malen veiliger dan Web2, doordat je controle over je eigen data hebt.

Blockchain

Nu je weet wat Web3 is, is het begrip Blockchain ietwat eenvoudiger uit te leggen. Blockchain is als het ware de motorkap waaronder het internet valt. Op deze blockchain kun je vervolgens softwares ontwikkelen, smart contracts genoemd, die automatische handelingen uitvoeren. Dit kan het verdelen van geld zijn onder verschillende bijdragers, maar kan ook een heel ingewikkelde handeling zijn.

NFT's

Dan dus die NFT's: non-fungible tokens. De naam zegt het eigenlijk al, wie een NFT bezit, bezit iets dat niet inwisselbaar is. Deze tokens zijn altijd gekoppeld aan een smart contract zoals we die hierboven uitleggen, en dus bezit een token de mogelijkheid om handelingen uit te voeren. Hoewel NFT's onterecht nog het imago van dure plaatjes op het internet hebben, kan hier veel meer achter zitten. Obradov: 'De term utility is allesbepalend als het om NFT's gaat. Dat maakt een NFT meer dan alleen een jpeg-bestand, en geeft het een bijzondere waarde mee. De handeling van geld verdelen kan een utility zijn, maar er zijn ook NFT's waar entreebewijzen, een community of een cadeaubon achter zit.' Koop je die NFT, dan koop je dus niet alleen dat plaatje of kunstwerk op internet, maar óók de utility die erachter zit. Saillant voorbeeld? Coachella stopte een levenslang entreeticket in een NFT, die uiteindelijk voor ruim 300.000 dollar werd verhandeld.

Leren, leren, leren

Nu je deze drie begrippen kent, heb je een basisidee van NFT's. Obradovs advies om het investeringsavontuur aan te gaan? 'Leren, leren, leren. En blijf proberen: het is niet zomaar een hype, maar 99% van de NFT-projecten faalt. De kans dat je meteen succes hebt bij het kopen van een collectable is klein, maar van falen leer je ook weer.'

Nu al veel meer over NFT's en de wereld achter deze collectables weten? Word je vandaag nog member van Harper's Bazaar Business Club, dan kun je deze volledige masterclass (inclusief panelgesprek tussen Liesbeth Staats, Anna Liss en Simone Brummelhuis) gratis terugkijken én aanwezig zijn bij de volgende talk die in het teken van leiderschap staat. Bekijk alle voordelen van een Business Club-membership hier.

Met dank aan locatie Equals Amsterdam, partners Veuve Clicquot, Marie Stella Maris, Zakaria Rugs, Fest, Detjer, studio22_22 en Mon Pioen, styling door Inoui creative studio, productie door Tatiana Farag en Veerle Schute.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder